L’aigua per l’ésser humà és vital. És per això que l’home ha procurat construir les seves ciutats prop de zones on disposar d’aigua no li suposés cap problema. L’aigua sempre ha estat objecte de discussions i baralles, perquè la seva possessió es sinònim de prosperitat, desenvolupament i riquesa. També ha estat font de malalties i plagues a causa de la seva contaminació així com d’inundacions o catàstrofes.
La prosperitat de les ciutats sempre ha anat lligada a la disponibilitat de l’aigua de forma fàcil i barata. Al llarg de la història hem vist ciutats que han basat el seu poder i la seva riquesa en disposar d’aigua abundant, no només per satisfer les necessitats dels seus habitants, sinó també per afavorir el comerç, l’agricultura, la indústria, i el propi embelliment de les ciutats.
La ciutat de Lleida fou fundada en un indret estratègic: a la vora d’un riu gran i cabalós, el Segre, que rep les aigües del desgel del Pirineu des de la Val d’Aran fins la Cerdanya; al capdamunt d’un turó fàcil de defensar i difícil de conquerir, i des del qual es pot controlar totes les rutes entre en centre de la península i la costa mediterrània i les rutes vers el Nord cap els Pirineus. La prosperitat i l’aigua han anat sempre lligades de la ma per la ciutat de Lleida.
Avui en dia, en què l’aigua comença a resultar un bé escàs i cada cop més car per a la majoria de pobles i ciutats, Lleida afronta tot un repte per garantir el subministrament d’aigua de qualitat a un preu raonable per al futur.